Chronische obstructieve longziekten (COPD) is een van de meest voorkomende chronische aandoeningen in Nederland. Uit onderzoek blijkt dat mensen met COPD een minder actieve leefstijl hebben, terwijl juist die inactiviteit leidt tot een mindere conditie en een verminderd inspanningsniveau.
Roken wordt gezien als een grote risicofactor voor het ontwikkelen van COPD en/of andere chronische aandoeningen. COPD gaat vaak samen met andere ( chronische) klachten. De samenhang van klachten wordt geassocieerd met inactiviteit en kan effectief voorkomen en behandeld worden door inspanningstraining en een actieve leefstijl.
Indeling van mensen met COPD gaat in 4 klassen:
- Mild = Gold I
- Matig Gold II
- Ernstig Gold III
- Zeer ernstig Gold IV
Globaal kan gesteld worden dat mensen met COPD tot Gold III in de eerste lijn geholpen kunnen worden. Het beweegprogramma, dat bedoeld is voor COPD patiënten die moeite hebben met het zelfstandig onderhouden van een actieve leefstijl, wordt door de fysiotherapeut samengesteld en gegeven.
Er wordt na doorverwijzing van de arts een intake met tests en onderzoek door de fysiotherapeut gedaan naar eventuele beperkingen op fysiek gebied, de wensen en doelen van de patiënt.
Mogelijke doelen kunnen zijn:
- Het ontwikkelen en onderhouden van een actieve leefstijl
- Het kennen en herkennen van eigen fysieke grenzen
- Het leren omgaan met de beperkingen
- Het vergroten van het inspanningsvermogen
- En het overwinnen van angst voor die of andere inspanning
- Het bestrijden van beïnvloedbare risicofactoren en het verkrijgen van een gedragsverandering
Dit kan bereikt worden door:
- Het vergroten van het maximale aerobe uithoudingsvermogen
- Het trainen van lokale spierkracht en spieruithoudingsvermogen
- Het functioneel trainen voor mensen met COPD
- Het verlagen van risicofactoren voor andere klachten
Het doel aan het eind van het programma is dat de patiënt doorgaat met het zelfstandig trainen = zelfstandig bewegen zonder toezicht en een actieve leefstijl heeft ontwikkeld. Duur van het programma is 6 mnd.
Het beweegprogramma wordt vanuit de basisverzekering vanaf de 21e behandeling door de zorgverzekeraar vergoed. De eerste 20 behandelingen komen voor eigen rekening of kunnen indien aanwezig worden vergoed vanuit uw aanvullende verzekering.
Voor meer informatie, vragen of aanmelden kunt U telefonisch of persoonlijk contact opnemen met de praktijk.