Oncologie fysiotherapie

Hoewel oncologie fysiotherapie nieuw lijkt, wordt deze vorm van fysiotherapie al geruime tijd in onze praktijk bij oncologiepatiënten toegepast. Deze vorm van therapie behelst het herstellen of aanpassen van lichamelijke functies die met het bewegingsapparaat in z’n totaliteit te maken hebben. De bedoeling is dat deze therapie ook in de 1e lijn praktijk gegeven wordt. Bent u op zoek naar mogelijkheden voor oncologie fysiotherapie? Dan bent u bij ons aan het juiste adres.

Belangrijk bij oncologie fysiotherapie is de intake. Hierbij worden o.a. vragenlijsten gebruikt zoals de lastmeter (voor psychische klachten), de VAS score (bij pijn of vermoeidheid) en de PSK (patiënt specifieke klachten). Verder worden fysieke testen afgenomen. Op basis hiervan wordt bekeken of de therapie goed aansluit op uw behoeften en wensen.

Al 12 jaar ervaring, kennis en kunde

Het uitvoeren van de oncologie fysiotherapie vereist kennis van aandoeningen, behandeltherapieën, bijwerkingen, indicaties, contra-indicaties en behandelvormen. Een goede opleiding is dan ook een must om oncologiepatiënten goed te kunnen helpen. In onze praktijk beschikken wij over deze kennis en kunde. Wij begeleiden al 12 jaar patiënten, die herstellend van ingrepen, weer op de been moeten worden geholpen. Maar al te vaak is dit naast een conditioneel proces, het overwinnen van een lichamelijke handicap en een geestelijk probleem.

Sinds 2016 heeft Apeldoorn een oncologie netwerk. Dit netwerk is speciaal opgericht voor mensen die te maken hebben (of hebben gehad) met kanker. Het netwerk biedt wijkgerichte zorg welke aangeboden wordt door professionele zorgverleners die gespecialiseerd zijn op het gebied van kanker. Er zijn 5 wijk oncologie netwerken, waar de zorgverleners elkaar kennen zodat bij hulp of advies vanuit een andere disciplines snel en efficiënt geboden kan worden. Enkele voorbeelden van zorgverleners zijn fysiotherapeuten, apothekers, ergotherapeuten, coaches, maatschappelijk werk, psychologen, huidtherapeuten, pedicures, diëtisten. Een grote deelnemer is het Gelre Ziekenhuis, het IKNL en anderen. De netwerken proberen zich steeds verder te professionaliseren door middel van het houden van bijeenkomsten, deelnemen aan symposia en volgen van  gevraagde scholing. De netwerken breiden zich nu ook uit in de regio zoals: Bemmel, Huissen, Arnhem, Nijmegen, Harderwijk, Ede, Wageningen, Zutphen en Doetinchem. Wilt u meer weten of zoekt u een zorgverlener bij u in de buurt, kijk dan op de website van het oncologie netwerk: www.oncologienetwerkapeldoorn.com. Fysiotherapie Jansen neemt actief deel in het oncologie netwerk Noord-West van Apeldoorn. Wellicht leuk om te vermelden is dat Rob Jansen en Karen Keus-Jansen kartrekkers zijn van het netwerk Noord-West.

Het belang van oncologie therapie

Tijdens de oncologische fysiotherapie vindt ook het begin van reïntegratie plaats (indien mogelijk). De therapie is gericht op het verbeteren van de conditie, energie, spierkracht en bewegingsbeperkingen als gevolg van operaties of aanvullende behandelingen. En tenslotte een gedragstherapie ten gevolge van de vermoeidheid. Aan het eind van dit proces vindt een effect-evaluatie plaats.

Contact

Bent u oncologiepatiënt en wilt u meer informatie over oncologie fysiotherapie? Neem dan contact met ons op via de telefoon of de mail. In een eerste gesprek kijken we samen of deze therapievorm bij jou aansluit. Naast deze therapie hebben we ook een speciaal beweegprogramma op het gebied van manuele fysiotherapie.